Outstanding naar winst op Vercorsman XL

Gepubliceerd door Kathy op

Het is al een lange tijd geleden dat we nog van ons lieten horen.

De boosdoener was het Coronavirus dat de wereld nog steeds op 50% doet draaien.

De voorbije maanden waren niet makkelijk, geen prijzengeld, geen startgelden en geen bonussen door alle afgelastingen.

Diego bleef zijn motivatie behouden om alsnog door te trainen in de hoop vroeg of laat nog een nummer te mogen opspelden.

De winterstage verliep naar wens.  Een mooie voorbereiding met de nodige progressie.  Perfect op schema voor het 1ste grote doel van het seizoen , IRONMAN UTAH St George  in April. Het vooropgestelde doel, een top 3 en kwalificatie voor het WK Ironman te Kona/Hawaii, zou zeker haalbaar geweest zijn gezien de goede conditie van dat moment.

Jammer genoeg kregen we enkele weken op voorhand te horen dat de race niet zou doorgaan.  Dat was de eerste serieuse streep door de rekening.  Bijkomend nog het feit dat we het geld van onze vliegtickets nog steeds niet hebben teruggekregen.

Uiteraard mocht Diego de moed niet laten zakken.  Het zwemmen was gebeterd onder leiding van coach Stephan Vuckovisch , de fietswaardes waren nooit eerder zo hoog & het lopen outstanding.

Doordat Diego pas sedert enkele jaren met zwemmen bezig is, blijft het watergevoel het belangrijkste van de zwemtrainingen. Als je in Februari 2x 2000m. aan 1.28 avg zwemt in 50m. zwembad dan weet je dat het goed zat. Na 2 maanden zonder enige zwemtraining was het jammer genoeg bijna terug naar af. Het goed zwemgevoel was weer ver te zoeken: 1x 100m. zwemmen aan 1:45 bleek al een hele opgave . Zonde van het harde werk.   Weken van 30-35km/week waren een normale zaak geworden….

Inmiddels werd de Ironman Lanzarote & Ironman Nice ook  afgelast, de grote doelen van het seizoen met een duidelijk doel …   het viel allemaal weg.

Er was nog de grote hoop: Embrunman.   Een race die Diego voor 100% op zijn lijf geschreven is.   Speciaal voor deze wedstrijd vertrok Diego op hoogtestage voor 4weken naar het prachtige Livigno waar hij trainde en verbleef op een hoogte van minimum 1825m.   Er werd specifiek getraind  om opnieuw te kunnen schitteren tijdens de Embrunman.

Op de laatste dag van een perfect verlopen hoogtestage kregen we dan de grootste teleurstelling te verwerking.  Ook Embrunman zou niet doorgaan ondanks alle genomen acties om Coronaproof te werk te gaan. Voor Diego stond de wereld toen toch even stil….Toch als je ziet dat op andere momenten massa’s betogers op straat komen of dat voetbal en koers wel mogen doorgaan…..

Daar sta je dan als professioneel triatleet…..goede voorbereidingen maar geen wedstrijden.   Je kan je niet tonen aan je supporters en sponsors.

 

Dan maar op zoek naar andere doelen en aannemen wat op je pad komt….

Zo liep Diego op 1 Augustus met de Yellow Armada een 10.000m. pistemeeting mee in Zele.  Dit vooral uit nieuwsgierigheid. Normaal traint hij vaak lang en traag met oog op een lange afstand Ironman.  Maar het was eens goed te weten wat ook mogelijk is op een korte afstand.

Ze vertrokken rond de 3:10/km,  dit voelde voor hem toch net iets te makkelijk aan.  Dan maar gewoon volgen en zien wat er komen zou wegens geen ervaring met pistemeetings. De km’s liepen vanaf km 2 steeds rond de 3:00/km & 71″/ Rondje.  Dit voelde nog steeds heel comfortabel aan . Diego liep alleen richting 31’02″40″.  Dit wil zeggen dat op een echte meeting een tijd onder de 30 min zeker moet mogelijk zijn.  Misschien iets om over na te denken in de toekomst.

 

Er werd ook zelf een Individuele SOLO marathon op poten gezet de dag waarop normaal de Embrun zou doorgaan, 15 augustus.  Tevens ook het moment waarbij hij  in de PIEKperiode van 6 weken zou verkeren.  Het doel was zijn wedstrijdrecord van 2h29′ in Lanzarote te verbreken.

Door de hittegolf die al even bezig was zou het niet makkelijk worden wat betreft de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Diego vertrok om 8h30 voor zijn recordpoging begeleid door fietsers die de weg vrijmaken, filmen, bevoorraden en  supporteren.  Hij liep tot 15km perfect op schema voor 2h20′ maar dan liepen de temperaturen op en was er even sprake van een minder moment.

Vanaf 25km kwam hij er terug door.  Diego finishte na een afstand van 42.5km in een tijd van 2h24’19” officieel.  Maar liefst 5min sneller dan zijn vorige record in de marathon van Lanzarote en dit op z’n eentje… Misschien is er nog een kans  om in het najaar te starten bij de Eliten in een stadsmarathon om zo richting de 2h16-2h18 te gaan? We wachten af.  Gezien de tijden die Diego op training loopt mag een tijd van 2h16′ in een marathon met wereldtoppers zeker mogelijk zijn ondanks de triatlon ironman voorbereiding.

 

Alsnog groen licht voor grote triatlons, In Frankrijk !

TRIATLON DE LA MADELEINE

De dag na zijn schitterende marathon vertrok Diego met vrouwtje kathy & plusvader Rony naar Alpe D’Huez om daar nog wat te trainen en mentaal weer op te laden.  Op 22 Augustus werd Diego er uitgenodigd voor de Triatlon de la Madeleine (1.3-53-7.3) op en rond de befaamde TOUR DE FRANCE berg COL DE LA MADELEINE.  Veel verwachtingen waren er niet gezien de korte omvang van de race (olympic distance) maar met serieus wat hoogtemeters.  2 beklimmingen op de fiets van 12 & 10km lang & wisselzone boven op de col de la Madeleine in ijle berglucht.

Diego kwam als 34e uit het water en kon er aan beginnen.

De Fiets op, hoge wattages wegduwen & niet verzwakken … De 2e fietstijd Overall & als 4e van de fiets…

Met de snelste looptijd kon Diego nog 2 plekken goed maken & was hij goed voor een knappe 2e plaats overall, dit ondanks de Ironmanvoorbereiding.  Aan de winnaar Emille Blondel, een wereldtopper op de short distance,  was niets te doen. Die was een klasse te snel.

Results Triatlon De La Madeleine :

 1. Emile Blondel FRA
 2. DIEGO VAN LOOY BEL
 3. Romain Guillaume FRA
 4. Guillaume Macq FRA
 5. Noah Servais BEL
 6. Sebastien Espitalier FRA
 7. Nicolas Brunet FRA
 8. Victor Macq FRA
 9. Gabin Mantulet FRA
 10. Victor Henry FRA
INT. TRIATLON DE LA MADELEINE

 

Daags na de Race op de Col de la Madeleine vertrok Diego met het COMPRESSPORT Global Team richting het mooie Chamonix-Mont Blanc.

Hier werd samen met een samengesteld team van compressport atleten (de beste uit elke sporttak) allerlei sportieve activiteiten gedaan.  Met speciale aandacht voor  de UTMB (ULTRA TRAIL MONT BLANC).  Serieus afzien dus met al deze wereldtoppers.  De bedoeling was ook om meningen en ideeën te wisselen inzake de compress sport lijn.  Het werd een ontzettend leuke week en hieruit ontstonden veel nieuwe vriendschappen en contacten.

Compressport Global Team

INTERNATIONAL TRIATLON VERCORSMAN XL

Op 30 Augustus kon Diego nog eens aan de start staan van een lange afstand triatlon.   De Vercorsman XL . Een wedstrijd die nieuw op de kalender stond maar georganiseerd door mensen met ervaring van CAP TRIATLON en al meteen met een indrukwekkend startveld en een vrij zwaar parcour.

De Wedstrijd ging over de afstand van 2.2km Zwemmen – 122km Fietsen met 3000m+ – 23km Lopen met 200m+

Diego had er enorm veel zin in en sprak zijn ambitie op de PRO atleten voorstelling dan ook uit.  Hij kwam duidelijk om te winnen.

Het beloofde een kletsnatte en koude editie te worden.  8°  bij de start op 250m. hoogte  en een fietsparcour waarbij de  Col de La Machine (1011m.hoogte) & de Mont Noir (1421m.) aan de beurt zouden komen.   Gelukkig heb je dan een sponsor zoals NAQI met de gepast produkten waaronder een goede warming up zalf.

Om 8h30 Stonden de 600 atleten klaar voor de start.

Water temperatuur 13° .  Dat beloofde niet veel goeds.

Diego Sprong er zonder enige opwarming in en voelde naar eigen zeggen meteen dat het zwemmen niets zou worden .  Door Diego zijn lage vetpercentage lijkt het in koud water maar niet te lukken om een degelijke zwemprestatie neer te zetten.  Als 52e kwam Diego aan wal op maar liefst 10min van Zwemkampioen Jeremy Le Meur.  Diego had het zo koud, was zo teleurgesteld dat hij de supporters liet weten dat hij wou stoppen…..

Niets van !!! Doorzetten & hopen op snel herstel in het fietsonderdeel.

De Fietsronde beloofde loodzwaar te worden. Het ging meteen van bij de start stijl bergop en het duurde 10km lang voor Diego terug gevoel in zijn voeten en armen kreeg.  De Col De La Machine met een lengte van 13km aan 6% zorgde ervoor dat Diego vrij snel terug mee was in de race. Met een gemiddelde wattage van 356 klom hij na 20 km op naar een 15de plaats en na 40 km had hij reeds een 4de positie ingenomen. Op 3km van de top  reed hij tussen toppers als Romain Guillaume, Timothy Van Houtem & Erwan Jacobi.  Deze laatste 2 bleven mooi op 15m. hangen en samen gingen ze naar de 2e beklimming , De Col Du Mont Noir … Deze beklimming was een meer geleidelijke klim met slechts  enkele steilere stukken naar het einde van de beklimming toe.  Hier raapte Diego ook nummer 3, Erik Merino,  op en haakte Jacobi jammer genoeg  af. Diego duwde hier op de 26km lange beklimming aan 5% 315Watt gemiddeld weg  en podium kwam in het zicht.

Samen met Timothy Van Houtem & Erik Merino kwam Diego de wisselzone binnen en had de snelste fietstijd.

Bij het ingaan van het lopen had Diego 6min 33 achter op Thomas Navarro en nam meteen een 2de positie in.  De inhaalrace kon beginnen.

Hij liep ongeveer 20″ per km sneller dan de koploper.  Op km 21 kon Diego de leiding nemen. Het parcours van 23 km met 200m+ werd afgelegd in een tijd van 1H16’10” met een gemiddelde van 3:28/km.

Diego won deze indrukwekkende wedstrijd in een tijd van 5h55′ met een voorsprong van 30″ op Thomas Navarro en  10min. op nummer 3 Timothy Van Houtem.

Een feestje voor de belgen dus.

Een wedstrijd om in te kaderen en zeker om aan te raden aan atleten die houden van zware parcours.

 

Results INTERNATIONAL TRIATLON VERCORSMAN XL :

 1. DIEGO VAN LOOY BEL
 2. Thomas Navarro FRA
 3. Timothy Van Houtem BEL
 4. Erik Merino ESP
 5. Erwan Jacobi FRA
 6. Edouard Tiret FRA
 7. Matthieu Bourgeois FRA
 8. Bastien Crete FRA
 9. Marco Corti ITA
 10. Loic Fernandez FRA
INTERNATIONAL TRIATLON VERCORSMAN XL

 

Dat Diego dit jaar weer progressie heeft gemaakt is duidelijk.

Wat de toekomst zal brengen is nog geheel onduidelijk. We hopen dat er iets positiefs uit de bus komt en dat er nog vele mooie momenten mogen komen samen met de supporters en sponsors!

#DVLRACING


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *