4e bij Absolute Topdag in Ironman Nice

Gepubliceerd door Kathy op

IRONMAN NICE 

 

Voorbeschouwing

30 juni was een datum die al lang met stip stond aangeduid op de kalender .

Waar Ironman Lanzarote 5 weken geleden nog werd toegevoegd aan het programma , maar wel met een goed gevoel werd afgesloten door een mooie 5e plaats, werd Ironman Nice wel een absoluut doel .

De laatste weken gaf Diego reeds aan dat de conditie nog nooit zo goed is geweest. Het zwemmen gaat stillaan de juiste richting uit.  Op training wordt er nog niet op tijd gezwommen maar enkel werken op techniek , dit 4x per week onder leiding van Topcoach Ronald Gaastra.  De fietsmotoriek staat op punt  maar de hardheid kan nog beter & het lopen is alweer sterker dan ooit.

Op maandag 24 juni vertrok Diego met de wagen voor een reis van 1300km richting Nice, Côte d’Azur, Zuid Frankrijk.

De temperatuur beloofde veel goeds voor Diego . 35°C & een gevoelstemperatuur die boven de 40°C uitkwam.

Waar de ambities eerst nog top 5 waren , werden deze bijgesteld tot minstens podium omwille van de extreme warme temperaturen.  Die weersomstandigheden liggen Diego vrij goed.

Diego heeft de laatste maanden altijd op het warmste moment van de dag getraind en heeft samen met zijn begeleiding geïnvesteerd in een snellere laatste 10km van de marathon . Vanuit een zekere vermoeidheid toch nog kunnen versnellen is altijd een troef .

 

Iets over de wedstrijd 

Het zwemmen gaat over 2 rondes zonder “Australian” exit in de zee over een afstand van een kleine 4km .

Het fietsen gaat over 180km met 1 lange beklimming en voor de rest een totaal van 2400 hoogtemeters in het hinterland van Nice / Monaco.

Het Loopparcours beloofd 1 van de snelste ter wereld . 42,2km non stop rechtdoor & volledig vlak met slechts 7 U-Turns om te nemen .

De deelnemerslijst was alweer zeer indrukwekkend (Wurf – Van Lierde – Cunnama – Passuelo – Jammaer &  Molins)

 

Mentale opdoffer door beslissing van Stadsbestuur Nice

De wedstrijdbriefing werd jammer genoeg niet de meest fijne voor Diego.

Omwille van de extreme warmte & fijn stof (vervuiling) boven de Côte d’ Azur die niet wegtrok (geen zuchtje wind) moest de organisatie van het stadsbestuur Nice de beslissing nemen om de wedstrijd in te korten. Ze deden dit in de volgende formule : Het zwemmen bleef de originele 4km – het fietsen werd herleid tot 152km & de marathon werd herleid tot slechts 30km .

Als je weet dat zwemmen sowieso al het zwakste onderdeel is van Diego & hij enorm geïnvesteerd had in het project #Sub2h40 marathon was hij vrij teleurgesteld.  De achterstand blijft nagenoeg dezelfde maar hij krijgt niet de nodige kansen om deze tijdens het fietsen en het lopen goed te maken.

Ok het is wat het is.  Na de eerste reacties van teleurstelling haalt de winnaarsmentaliteit de bovenhand.  Het beste van maken is de enige optie .

WEDSTRIJDDAG

Om 4h15 de wekker die afliep, wat brood met confituur en fruitsap om krachten op te doen in combinatie met de #TriSportPharma EnergyDrink (CarboLoader); De nieuwste #Compressport Tri suit aan & de nodige (sponsor)tattoos aangebracht en ready 2 GO!

We mochten ook meteen de nieuwste sponsor http://www.finjan.be voorstellen bij deze gelegenheid.

De Start 

Om 6h25 stonden 3500 hongerige atleten aan de start.  Omwille van de watertemperatuur van 24.6°C moesten de 45 profs van start gaan zonder wetsuit.  De AG atleten kregen nog het voordeel van het drijfvermogen van de Wetsuit te genieten.

De start werd gegeven en het ging er meteen enorm snel aan toe.  De gebruikelijke kopgroep topzwemmers werd gevormd  maar Diego kon zich in een groepje nestelen van 4.  Waar hij vorige wedstrijden niet in de voeten kon meezwemmen bleek er toch al een beetje vooruitgang te zijn gemaakt en dit zonder wetsuit.

De klok werd afgetikt na 3840m. & 59min 50″.  Al bij al geen ramp voor Diego maar de achterstand bedroeg wel al 12 minuten op de kop. Hij noteerde de 218e zwemtijd en als 22ste mannelijke prof werd de achtervolging ingezet.

Op het fietsen zat Diego meteen goed in het ritme.  Op de lange klim reed hij als 1 van de beste omhoog.  In de afdalingen verloor hij, door gebrek aan parcourskennis, wel terug kostbare tijd. Daarbijkomend moest Diego het fietsen doen zonder profs in zijn vizier en de 152 km alleen afleggen.  De 10e fietstijd werd afgeklokt en als 15e kon hij de wissel ingaan richting het lopen.  Zoals gebruikelijk met een nog tamelijk fris gevoel na het fietsen . ALL Out fietsen brengt immers niets op.

De voorziene temperaturen van 38-40°C waren inmiddels aanwezig op de Promenade d’ Anglais en Diego kon aan zijn loopnummer beginnen over een parcours van 30km.  Dit aan het tempo voorzien voor de lange afstand en niet op 70.3 snelheid.  Daar werd immers niet op getraind.  Houden aan het vooropgestelde plan leek het beste.

Hij haalde man na man terug.  Na 5km reeds 12de, na 10km reeds 8ste, na 15km reeds 6de.  Op punt 20km naderde hij tot op 5minuten van top 4/5.  Het sein om nog een extra tandje bij te zetten .

Op km 28 haalde hij de 4de ook in en kwam hij zelfs nog in de buurt van plaats 3 (Frederik van Lierde op iets meer dan 4 min) en plaats 2 op iets meer dan 7min.  Jammer genoeg door het ingekorte loopnummer kon hij dit niet meer volbrengen. Een knappe 4de plaats werd behaald & alweer de snelste looptijd werd neergezet.  Aan james Cunnama was wellicht niets te doen.  Hij stak er vandaag met kop en schouder bovenuit.

Het negatieve relativeren en het positieve meenemen is een les dat geleerd wordt.  De wedstrijd was te kort om het gewenste doel te behalen maar doordat het lopen korter was is het herstel sneller.  Diego zal ongetwijfeld sterk voor de dag komen in het Hoofddoel van dit jaar … De Embrunman !

Hier zal Diego als titelverdediger aan de start staan en als alles gaat zoals het nu verloopt wederom een stap vooruit zetten.

 

Wij danken alle sponsors, vrienden & ons Fantastische Team !

IRONMAN NICE

 

 

#TogetherWeMakeIT

#DVLRACING

#DIEGOVANLOOY

 

  1. James Cunnama RSA
  2. Kevin Rundstaedler FRA
  3. Frederik Van Lierde BEL
  4. DIEGO VAN LOOY BEL
  5. Robert Brundish GBR
  6. Gwenael Ouilleres FRA
  7. Cameron Wurf AUS
  8. Damien Collins AUS
  9. Alberto Moreno Molins ESP
  10. Thomas André FRA

 

 

Wij verwelkomen met veel trots een nieuwe Hoofdsponsor voor de komende 3 jaar

Welkom http://www.finjan.be/

Het beste restaurant van ’t Zuid in Antwerpen met specialiteit “midden-Oosters” staat ook hoog aangeschreven in de GaultMillau.

Wij danken Zaakvoerder Sean Chacham voor het vertrouwen en de geleverde steun!

Finjan: de beste pita van het land?!

 

 

 


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *